1.250 de elevi și 100 de cadre didactice din mediul rural au participat timp de patru luni la ateliere de creativitate și de dezvoltare personală în programul #AliațiPentruEducație! derulat de World Vision România.
Programul a fost finanțat de Fundația Orange cu suma de 35.000 lei, prin intermediul „Susține un ONG!”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.
Programul #AliațiPentruEducație! a fost lansat în aprilie 2021 ca o inițiativă de a transfera metode de lucru din mediul de business în mediul școlar, pentru a crește motivația, curiozitatea și creativitatea elevilor și cadrelor didactice din “Pâine și Mâine”, un program dezvoltat de World Vision prin care copiii primesc ajutor la teme și o masă caldă.
10 Voluntari Orange au dezvoltat mai multe workshop-uri, dar și un un kit de materiale educaționale pentru dezvoltarea creativității, acestea fiind adresate atât copiilor cât și cadrelor didactice de la clasele primare. Aceste kit-uri cuprind: Ghidul profesorului, Jurnalul copilului și Jocul de “născocit povești”.
100 de cadre didactice, din 20 școli rurale din județele Ialomița, Dolj, Cluj și Vâlcea (școli partenere în programul Pâine și Mâine), au participat între aprilie și iunie anul acesta la 12 ateliere de formare pe patru teme: Arta de a născoci povești, Mentalitate Flexibilă, Despre Emoții și Cum învață copii. De asemenea, începând cu luna iunie 2021, profesorii au folosit kit-urile educaționale și metodele învățate în cadrul atelierelor de formare în activitățile desfășurate cu cei 1.250 copii din școala de vară organizată de către World Vision România. Elevii au participat la ateliere de stimulare a creativitații, de consolidare a abilităților de scris-citit, au învățat despre emoții sau despre cum îți poți schimba mentalitatea. La final au completat într-un Jurnal al Copilului propriile experiențe exprimându-se prin scris și desene.
Programul continua și în acest an școlar, profesorii putând să utilizeze materialele educaționale și metodele învățate la clasă, iar în luna octombrie copiii vor putea participa la un concurs de scriere creativă și desene “Povești din satul copilăriei mele“.
„Îmi plac foarte mult poveștile și jocurile! M-am bucurat tare mult că în vacanță am învățat lucruri noi. Eu am scris și o poveste despre satul meu“, declară Cristina, beneficiară a programului și elevă într-o școală din județul Dolj.
„ Am aflat informații noi și metode interesante de lucru cu copiii participând la workshop-urile susținute de voluntarii Orange și m-am bucurat să interacționez cu profesioniști din alt domeniu, am descoperit că pasiunea pentru educație ne unește pe toți. Am experimentat la clasă în școala de vară, activități și jocuri interesante cu copiii și ne-a plăcut să creem povești. Voi continua să folosesc materiale educaționale primite și să pun în practică conceptele învățate despre scrierea creativă, mentalitatea flexibilă, abilitatea de a-i învăța pe copii cum să învețe și cum să devină mici creatori!”, ne spune Alina, beneficiară a programului și profesoară într-o școală din județul Vâlcea.
„ Atelierele de stimulare a creativității, de cunoaștere a emoțiilor și a modului cum învață copiii, derulate de profesori pentru copii pe timpul școlii de vară au contribuit la dezvoltarea personală și la creșterea stimei de sine a copiilor”, afirmă Mina Popescu, psiholog în cadrul World Vision România.